Severní trasa

Severní trasa „po stopách karibských Indiánů“ - MARTINIK – GUADELOUPE

Na vlastní oči uvidíte scenérie z Pirátů z Karibiku 2 a 3. Dominica není často navštěvovaná cruisery, neletí na ni ani žádné větší letadlo z USA a Evropy a tak ji poznáte téměř ve stejné podobě jako před padesáti lety. 450 km pěších tras deštnými pralesy a horami, stovky vodopádů, desítky řek a jezer z ní dělají ráj milovníků přírody. Během plavby se možná potkáte i s velrybami. Při šnorchlování či potápění je v této oblasti často slyšet zpěv obrovských kytovců.

1. den Martinik

Nalodění nejlépe v Saint-Piérre, uvítací drink, seznámení s posádkou a s lodí, bezpečností plavby a pravidly pro pohyb na palubě, rozdělení kajut. Martinique je součástí Evropské unie, platí zde evropská legislativa, zdravotní pojištění a ceny telefonních hovorů.

2-3. den Saint-Piérre – Martinik

Nákup proviantu (pokud si svůj nákup neobjednáte u nás před vlastním naloděním). Prohlídka Saint-Piérre, bývalého hlavního města Martiniku, kterému se v dobách rozkvětu říkalo „Paříž Karibiku“ a jež bylo v roce 1902 apokalypticky zničeno výbuchem sopky Mont-Pelée. Výbuch měl za následek 30 000 lidských obětí a přežil jej jediný člověk - vězeň, kterého ochránily silné zdi vězení. Na původních základech bylo vystaveno městečko se 6.000 obyvateli, ve kterém najdete muzeum věnované právě této katastrofě. Také je možné uskutečnit výstup na nejvyšší horu Martiniku Mont-Pelée (1397 m.n.m.), navštívit nedalekou výrobnu rumu, botanickou zahradu nebo jen odpočívat na černé vulkanické pláži.

4. den Roseau, Dominica

Celodenní přeplavba cca 40 námořních mil z Martiniku na Dominiku do přístavu jejího hlavního města Roseau. Dominika je ostrov, na kterém byly točeny exteriéry 2. a 3.dílu Pirátů z Karibiku (1.díl byl na St.Vincent), všechna místa postupně uvidíte. Většina ostrova je pokryta deštnými pralesy, které jsou stále téměř nedotčené, protkána desítkami řek s vodopády a jezírky. V Roseau je vhodné se zdržet několik dní, protože je základnou pro výlety pralesem k nejznámějším divům přírody a památkám UNESCO – Boiling Lake na dně kráteru, z nějž vyvěrají sirná vřídla. Pustá krajina uprostřed bujné vegetace působí silným dojmem, místní to tady pojmenovali „Valley of desolation – Údolí zkázy“. Národní park Morne Trois Pitons skrývá však mnohem víc. Vesničky se sírnými lázněmi které mají výrazné omlazující účinky! Nebo 80ti metrový vodopád Victoria Fall na White River v samém srdci ostrova. Z Roseau rovněž pořádá místní agentura výlety jejich lodí za velrybami, přičemž tvrdí, že na 90% velryby najdou, takže je uvidíte v jejich přirozeném prostředí. Zatím naše klienty nikdy nezklamali a velryby vždy našli.

5-7. den Roseau, Dominica

Návštěva hlavního města Roseau. Typická karibská městská atmosféra s rušnými úzkými uličkami, bary a obchůdky. Je to jediné místo, kde na Dominice může přistát cruiser, což poznáte především tehdy, když se trefíte do dne, kdy cruiser s několika tísíci lidmi přijíždí. Hlavní město Roseau má příjemnou atmosféru udržovaného přístavního města, ulice jsou lemovány starobylými kamennými a dřevěnými budovami. Nacházá se zde také původní budovu tržnice, kde se za dob kolonizátorů obchodovalo s otroky. Dnes na tržišti můžete denně koupit čerstvé ovoce, zeleninu, květiny či ryby. V obchodech zase typické karibské výrobky a různé suvenýry. V Roseau je možné nakoupit i luxusní zboží či zboží z duty free (nezapomenout cestovní pas). Můžete navštívit místní botanickou zahradu nebo kriketový stadion světové úrovně. A kotviště v Roseau je také náš strategický výchozí bod pro objevování jižní části Dominiky. Třeba návštěvu nedalekého Národním parku La Morne Trois Pitons, nebo rastafariánské kolonie blízko Victoria Fall a výstup k tomuto největšímu vodopádu na Dominice, který určitě musíte vidět. V Národním parku najdete tu nejdivočejší a nejzajímavější přírodu na ostrově s velkými kontrasty. Je to velmi hornatá vulkanická oblast, jak s deštným pralesem a hustou džunglí, tak s řekami a jezírky (např. malé jezírko Emerald Pool s liánami u krásného vodopádu), nebo horkým bublajícím jezerem s vařící vodou výstižně nazvaném Boiling Lake. Toto jezero je světovou raritou a unikátní památkou UNESCO. Povrch ostrova je velmi hornatý, nejvyšším vrcholem je Morne Diablotin (1447 m.n.m.). Na ostrově se vyskytují i další četné projevy postvulkanické činnosti – termální prameny, jezera sopečného původu se sladkou vodou či horké vodopády. Na Dominice se vyskytuje více než 160 druhů ptactva , mezi kterými kraluje největší z papoušků, nazývaný „Sisserou“, dorůstající délky až 50 cm. Je jedním ze Státních symbolů Dominiky.

7-10. den Portsmouth, Dominica

Přejezd podél ostrova 37 námořních mil. Národní park Cabrits ležící na kouzelném výběžku poloostrova, rezervace Indian River (řeka je přezdívána také „Malá Amazonka“, točily se zde scény s čarodějkou do Pirátů z Karibiku) s možností projet s průvodcem na menší pronajaté loďce tímto slepým ramenem řeky Picard, kde se mísí sladká voda se slanou. Na konci cesty pohádkovou krajinou je přírodní bar s vynikajícími míchanými nápoji z velmi kvalitního rumu. Nezaponeňte ochutnat, ale pozor na kombinaci horka a silného obsahu alkoholu! Možnost návštěvy Carib Territory - území o 1500 ha, rozkládající se ve středu východního pobřeží ostrova, které je domovem většiny ze tří tisíc karibských Indiánů – původních obyvatel. Nejdůležitější osadou je Salybia a největší atrakcí jedinečný přírodní úkaz - L´Escalier Tête Chien – láva navrstvená do tvaru schodů, působící dojmem, že vystupuje přímo z oceánu. Layou River Area, největší řeka ostrova, Layou, ústí do moře na západě poblíž střediska St. Joseph. Na Dominice je dovoleno volné sbírání jinak velmi levných ovocných plodů pro vlastní potřebu. Je možné dohodnout s místním zkušeným průvodcem výlety po horách, kráterech, vodopádech, vřídlech či pralesem k některému z jezírek...navštívit stylové místní hospůdky. Vyzkoušet některý z adrenalinových sportů, třeba canyoning či kiteboarding. V roce 1567 bylo u severních břehů Dominiky potopeno 6 lodí španělské flotily nesoucích náklad 3 milionů pesos. Vypráví se, že námořníci byli snědeni Indiány, kteří poklad ukryli v jeskyních na Dominice. Poklad nebyl nikdy nalezen. Indiáni v poslední indiánské rezervaci údajně o pokladu taky nic nevědí, ale můžete ochutnat jejich kuchyni a v rezervaci si udělat nenáročnou procházku k nádhernému, do oceánu padajícímu, vodopádu. Přitom je velmi pravděpodobné, že u něj budete sami...

10-11. den Les Saints

Krátká přeplavba cca 20 námořních mil na Les Saints - kouzelné malé ostrůvky v jihofrancouzském stylu, kavárničky, hrad s botanickou zahradou, nádherná místa na focení z nedaleké pevnosti. Ideální je půjčit si zde na celý den skútr či elektromobil a projet tak celý ostrov. Krásná opuštěná místa na koupání a šnorchlování, všudypřítomní leguáni. Zátoka s delfíny.

12-13. den Le Gosier, Pointe-á-Pitre Guadeloupe

Půldenní přeplavba z Les Saints na ostrov Guadeloupe, zakotvení buď v marině u Pointe-á-Pitre s možností gastronomie, internetu a nákupů, nebo u roztomilého ostrůvku Le Gosier s nádhernou sněhobílou pláží a majákem. Relax, nákupy, úklid lodě.

14.den odlet

Žádné komentáře:

Okomentovat